Saturday, July 16, 2011

Makan...makan...makan....

Masalah terkini saya adalah suka makan. Sejak azali lagi saya memang suka makan, tapi lately ni dah makin menjadi jadi aktiviti makan. Semakin banyak kerja, semakin bz menulis, semakin banyak memerah otak, semakin banyak juga aktiviti makan. Sementelah pula saya membuat semua kerja PhD kat umah, lagi lah aktiviti memasak and makan bole dilaksanakan dgn begitu efektif sekali. Tanpa sebarang kekangan dan halangan.


Kalau saya masih muda dan jelita cam dolu dolu tu, idak le risau bebenor. Tapi umur pun dah lanjut, risau gak in case ada penyakit yg nak dtg bertandang. Setakat ari ni, alhamdulillah le masih sihat dan mantop. Esok lusa belum tahu lagi. Anak anak pun belum habis belajar, kalau jadi apa apa kan masalah. Early this year, my cholesterol level dah cecah "border" line. Saya pun mula la masukkan serbuk kulit kayu manis didalam minuman. Ada la kot 2,3 bulan dok minum nescafe or teh perasa kulit kayu manis. Lama lama, saya pun rasa badan mcm bau garam masala le pulak. Saya stop.


Yang heran tu, lagi saya nak control makan, lagi banyak le pula idea dtg. Last weekend saya buat pulut inti. As usual En Suami and bebudak tu, bukannya pandai makan benda cam gini. End up, saya yg buat and saya juga lah yg banyak makan. 2,3 hari lepas tu, saya buat lontong. Nasib baik ada member dtg rumah, ada le teman untuk menghabiskan lontong saya. Yesterday pula, saya teringin nak makan pagi pulut ngan ikan masin. Kebetulan saya baru dapat ikan gelama masam kiriman my mom..fuh...seddapp.....makan pulut ikan masin dimusim sejuk cam gini. Saya "iklan" juga pulut ikan masin kat anak anak, diaorg pelik and tak minat nak try pun. Saya cakap kat diaorg "mama pandai coz mama makan benda benda cam gini la".. iklan saya , tak berhasil. Kepada yang membaca and tak pernah makan pulut ngan ikan masin....siaannn...you all hilang satu nikmat dunia...heeee


Sambil nulis ni pun, idea nak makan tengah dtg. Nak tau saya rasa nak buat apa?. Saya rasa teringin nak masak/ makan kueh sago. Alaaahhh....kueh yg warna merah then diselaputi oleh kelapa parut or lebih mesra dipanggil nyiok. emmmm....this time , saya ingat nak scope kueh sago tu and letak dalam kertas cup cake. Tak nak potong square mcm zaman dolu dolu. Nak bagi kueh sago tu nampak glamor and urban sikit...maklumlah nak "iklan" kat bebudak 3 org yg dijamin akan membuat soalan cepu cemas " mama masak apa nih??"....


Yang pasti setiap kali melihat cermin...saya mencari cari bayangan kereta kancil , yang ada hanyalah kereta mercedes.....adakah En Suami bertuah, kancil yg dibeli 17 tahun dahulu dah bertukar menjadi mercedes.....emmmmmm

1 comment:

Nor Fadzlina Nawi said...

oklah tu kak, at least merasa gak bwk mercedes hu..hu..hu