Friday, December 5, 2008

Masa itu emas


Nota: the other half kat workstation-city campus
Sila abaikan tarikh kat gambar tu ye-camera dah tak function bab date..he.he..(thanx Fadz)

Sekarang ni baru le I rasakan betul betul makna disebalik ungkapan masa itu emas. dari sekolah rendah sampai ke tua sekarang ni, the ungkapan dah common dah..cuma now rasanya begitu mendalam bagi saya.

Since both of us studying, and childcare kat sini yang mahal giler..both of us terkejar kejar mencari or mencuri masa untuk study.Routine kami lain bebenor dari most of the postgraduates students yang ada kat sini coz majority of them sorang je yang belajor..or kalau berdua belajor pun masuk or register lain masa..cam may be sorang a year a head from the other one..Jadi lebih mudah le nak handle bab bab study ni ..

Setakat ni kami hanya mampu hantar our J-Lo tu dua hari je ke childcare..itupun dah cost $124.20 per week..Dah jenuh pegi jumpa centrelink buat rayuan untuk dapatkan discount..cuma jawapan tetap sama..tak layak..Cuma through friends kami dapat tau ada yang kat Brisbane berjaya dapatkan discount..well..kat Perth ni setakat ni memang belum lagi ada Malaysian Postgrades student yang berjaya..Usaha terakhir pada Monday lepas..jawapan yang sama diterima selepas hampir 3 jam berdiscuss ngan pegawai in charge.. end up kami redha..bukan rezeki kami lah untuk dapatkan discount..

Jadi, now ni tengah adjust timetable baru plak... Untuk the first 3 days..sessi pagi till 3 pm..my other half pegi Uni/Library.. then 3 pm onwards giliran teman le plak.. kalau I nak pegi pagi susah le coz my J-Lo tu meragam..and I have to do the cooking, cleaning and banyak le lagi kerojenye..At least kalau I pegi after the second hero balik sekolah I pun rasa lega lah sikit coz semua dah settle.. Lagi pun , I punya day start at 4 in the morning..My other half pegi keja ..I punya study time le tu..coz anak anak lum bangun lagi..Untuk Friday and Thursday, we can go to the Uni/Lib together..

Tempat belajar pun dah adjust..Since now ni both of us still at the very early stage..banyak dok membaca saje..we have decided yang kami akan guna Library kat main Campus yang sememangnya dekat ngan umah...So tak yah ke workstation kat Perth City tu..

The best part for both of us adalah ,kitaorang attach ngan graduate school located kat Perth City Campus,and dapat all the kemudahan there macam library, paper, computer,printers, pen, pencil and semua le... at the same time kitaorang dapat guna all facilities kat main campus gak..hanya workstation je ada kat City Campus..Kat main campus kami still bole guna computer, buat printing etc kat Business School..Jadi kami diberi Allah 2 alternatives le may be due to the constraint lain yang kami hadapi kat sini..he..he..

Progress??..well ..both of us dah e-mail le apa yang kami nak buat..cuma now still waiting for the feedback from the supervisors ..diaorang ada kat New Zealand attending conference..hopefully by next week dapat le feedbacknye and from there we will work out the next step..he..he..

harap harap timetable baru ni lebih sesuai and lebih practical..he..he..

3 comments:

Fadzlina Nawi said...

Alright kak, that's the way to go.. Just reserving at least 2 hours min undisturbed reading & reviewing every day, bring you a total of 14 hours pure quality work every week, actually. Check out the 7 habits course. http://lawkingdom.blogspot.com/2008/11/post-mortem-week-2.html

P/s: Camera akak nyer date tu kena reset rasanya..

Anonymous said...

Wei
kalau macam tu punya routine confirm tak yah gi slim world he..he...

-nuk nuk-

mulan said...

Fadz,
Thanks for the moral support..he..he..very informative your lawkingdom tu..keep it up..banyak membantu insan sepertiku yang mengejar masa untuk mencari info..he..he..(saham akhirat tu)..so teruskan ye your informative writing in your lawkingdom..

kakak,
jgn jealous..no more slimworld,slimming tea and whatever slimming lagi...he..he..
jeans semua dah longgar..in fact yang kakak bagi tu lagi lah longgar..so bab maintaining body.tak dak problem le ..he..he..CUMA..kulit muka teruk le kat sini..ish ish teruk bebenor... he..he..harap harap dalam kekalutan,Nadzri tak perasan muka ku yang berkerutu..he..he..