Saturday, February 7, 2009

Schooling in WA



Dah 1 week school term bermula kat WA ni. My eldest dah pegi ke Kent Street High School and my second hero still kat Millen Primary. Primary tak le membebankan except we have to buy uniforms. Cuma for High School...jumlah yuran je $333.50 (lepas discount ).itu tak masuk lagi dgn uniforms and alat tulis...heeee....cam nak pensan gak le bagi kami yang tidak ada extra income ni.

My first hero masuk year 8 (cam tingkatan 1 kat Msia le)..Ada 5 core subjects (Mathematics,English as second Language, Science, Society &Environment and Physical Education). Besides that, dia gak kena ambik Japanese,Health Education,Craft,Computing,Art,woodwork,Photography,Music, Media, Metal/Jewellery..punya la banyak...Rasanya year 8 ni diaorang di introducekan kepada extra subjects tu untuk bagi diaorang idea apa yang diaorang minat bila they have to decide their option nanti..Lucu gak bila dia cerita..cikgu dia tanya for music dia suka nak belajar apa...Dia pun tak tau alat music apa yang dia suka..maklumlah...orang kampung...mana penah pegi music class...heeee...tambahan plak masa kat Msia dulu..ada ustaz yang akan datang mengajar the two heroes baca quran and fardhu ain..and that ustaz plak dok instill the idea yang all music ni tak baik and melalaikan ...Masa kat Msia dulu both of us tak kisah sgt le..but now ni penat gak nak menerangkan konsep music yang dimaksudkan oleh Ustaz tu...
The second hero lagi teruk ...One day dia balik cite ..ari ni dia masuk satu bilik yang penuh dgn "mainan Syaitan"...terkejut I..then I asked him what did you do in that room?Dia cakap cikgu ajar main music...Then I asked him again kenapa cakap bilik tu ada "mainan Syaitan"..He said last time in Msia, ustaz cakap alat music tu semua mainan Syaitan....heeee..Tak faham konsep rupanya budak budak ni...heeee..

Satu lagi yang bezakan sistem sini ngan kat Msia..high school dia macam kat University..Students kena jalan cari kelas...bukan cikgu pegi ke kelas untuk mengajar..and one more..they have 'tutorial' too..entah le apa yang ditutorialkan masa tutorial tu..heee..

Kat primary plak...cikgu rajin betul motivate bebudak..contohnya bagi kad cam yang dalam gambar tu..Second hero akan balik sekolah proudly tunjuk the card and cakap cikgu really like his performance and he is doing great at school..bab "sticker" tak yah cakap..almost everyday balik cikgu lekat sticker kat baju..bila tanya nape cikgu bagi sticker..dia cakap sebab dia pandai jawab...

well..benda benda ni memang nampak cam simple je...cuma I rasa kat Msia patut gak buat cam ni..At least bebudak ni rasa motivated nak p sekolah..Bukan nak komplen bab sistem kat Msia..I pun produk dari sistem kat Msia..Cuma kalau sistem yang ada tu di injectkan ngan sedikit elemen "kasih sayang' (macam yang blog seven drops cakap tu..) rasannya kita akan jadi lebih baik..entahle...

3 comments:

Fadzlina Nawi said...

Kelakar kan sekolah depa, kak. Seronok pun ye jugak. Penat lah nak kena p tusyen balik mesia nanti..hu..hu..hu

Anonymous said...

Salam Nadzri, bestnya sekolah kat sana. Fee murah. ingat nak gi jalan Perth for one week awal March ni. Camner nak contact? my email: arzami@yahoo.com mobile: 0431224352 La ni kat Adelaide. Ada kawan2 yg boleh membantu. Sewa bilik ker? Wassalam

mulan said...

Fadz,
anak anak I dah declare tak nak balik Msia....heeeeee

Arzami,
jgn lupa sms bila dah nak mai sini..kami nak p ambik kat airport..jgn risau..stay aje kat "teratak" kami ni..