Friday, April 9, 2010

The "haru- biru-blues" life-part 2

I dah start my new career as "Executive Dapor" kat one of the halal outlet kat Perth ni. As an executive dapor my bidang keroje idak le kat dapor sesaja. Maklumlah my boss apply concept "multiskilling". heeee

Secara ringkasnya , selepas report duty around kul 9am; I kena mengangkut charcoal dgn penuh semangat kesukanan untuk proses pembakaran. Lupa plak nak citer, kedai I kerja ni jual charcoal chicken, lamb ribs, kebab etc. Lepas tu I kena hidupkan api and also the machine untuk bakar chickens and lamb ribs. Sepanjang proses pembakaran , I kena pastikan api tu cam ok ok je.. Takut nanti terbakar le plak all the chickens and the ribs.

haaaa...lepas selesai bab bakar ayam and ribs I kena on kan machine untuk masak nugget, chips etc . Lebih kurang cam "deep fryer" gitu. Machine ni kena ambik masa untuk panaskan minyak. So nanti kalau customer dtg, idak le payah deme nunggu lama. 2 minute je chips dah masak.

Lepas tu, I kena angkut meja and kerusi and letak kat luar kedai. Then mop lantai, clearkan tong sampah and lap meja. Semua kena ready by 10 am. Then, barulah I kena tolong my boss masak briyani. Next I kena buat acar (yang ni I dah pandai buat). My boss pun cam kagum kagum gak, sekali tunjuk je I dah dapat. Gamaknya I memang ada bakat jadi "Bibik".heee

Then bermula lah trading nye. Jual nasi briyani and chicken and lamb rib. Not to forget, kalau ada yang minta burger ke, kebab ke, chips ke, I juga yang kena buat..Sambil sambil tu, kena la cuci periuk periuk , pinggan mangkuk yang kotor bila tak ada customer.

Early of the week I kena marinate ayam and ribs. Second day keroje I kena marinate 100 ekor ayam and 40 ribs. Naik pening tengok ayam and ribs!.

Hari ke empat I kerja, my boss offer I kerja long hours (dari pagi sampai ptg/kedai tutup). Ishhh...dgn berat hati I terpaksa menolak tawaran itu. Maklumlah teman ni kan student. Buat PhD plak tu. Kalau dah kerja pagi sampai ptg bila le gamaknya nak study. ish..ish..ish..

Jadi sekarang ni dia akan call I bila dia need assistance and bila I rasa I free I pegi lah kerja. Paling lama kerja pun I buat 5 jam saja perday. This week I amatlah busy dok cleaning my data. Jadi hari ni je I pegi kerja....heeee

Penat???...penat gilerrr beb!. Tapi this is the chance I want to experience benda benda yang I tak akan dapat buat kat Msia. Siapa nak ambik senior lecturer jadi Executive Dapor kat Msia?? Lagi pun I need the money. So why not, give a try. Kalau dah rasa tak terdaya nanti, bye bye le jawatan executive dapor. Cuma I dah gain experience and also learn few new recipes......heeeeee

3 comments:

Marlizah said...

Cayalah kak..ur job is the most impressive one!

mulan said...

Liza,
not impressive lah....very the letih one...heeeee

mamacrocs said...

wei letaklah resepi boleh buat akt sini plak