Sunday, April 10, 2011

Minat Nina...Problem Mama



Membuat kek and sewaktu dgnnya bukanlah bidang saya. Saya tak pandai and tak minat untuk memandaikan diri. Sementelah pula my hubby tak minat untuk makan kek. Lidahnya , lidah kampung, lidah Melayu. Saya juga percaya, bakat untuk membuat kek ni tak semua orang ada. Dah lama juga saya akur yang bakat saya hanya pada membeli kek bukan membuat kek. Saya pasrah...kah kah kah.
My daughter pula amat minat untuk buat kek. Everyday dia akan tengok you-tube (howdini) cara buat pelbagai kek. Bila dia asyik tengok you tube tu saya pun rasa lega sebab bole buat kerja PhD dengan "tenang". Sebenarnya sejak 3 tahun buat PhD ni, sistem kerja/study saya memang tak professional. Kalau nak tunggu suasana yang kondusif untuk saya bekerja/study, alamat PhD saya akan bertukar jadi PhDuck. Konsep saya mudah je, avoid merungut and terjah je...
First year amat perit coz Nina kecik lagi and kami tak mampu nak hantar pergi childcare everyday. Pernah saya menaip proposal sambil meriba anak. Membaca artikel sambil menonton cd dora dah jadi kebiasaaan. Hubby pula dah biasa baca journal article kat McDonald (sambil tunggu Nina main kat playground). Bila ditanya tentang PhD, kami berdua akan jawab, kami hanya mampu berusaha sedaya upaya, menggunakan segala masa and ruang yang ada, penyudahnya kami berserah pada yang Maha Kuasa.
Back to minat Nina, semalam dia merengek lagi, ajak buat kek. Kesian kat dia, saya pun buat le ngan dia kek (gambar diatas) yang methodology nya entah apa apa. Ingredients yang ada kat dalam umah and saya kira logic saya masukkan je. Alhamdulliah, kek tu ada "rasa kek". Rupa tolak sebelah, kan org putih cakap "don't judge the book by its cover". Yang penting Nina happy. Sian dia, punya Mama yang sibuk buat PhD. Mama tak dapat layan dia 100%.
Selesai buat kek, Nina cakap lagi kat saya "besar nanti Nina nak jadi tukang masak".. As usual jjuga saya jawab " Nina jadi doktor lah...lagi best". Standard lah tu, impian seorang ibu ....kah kah kah...

4 comments:

Nor Fadzlina Nawi said...

OK tu kak, kadang2 jd chef lg byk duit dr jd doktor. Lgpun tak yah nak on call selalu he..he..

mulan said...

Fadz,
betul tu...tambah tambah anak pompuan kan...
Cuma akak ni risau gak, my sons and daughter tak ada pun cakap cita cita yang gedebuk gedebak...yang akak pernah dengar diaorang (my two sons) dok sebut nak jadi investigator or pelukis/artist...yang pompuan plak nak jadi tukang masak or princess ....addoiii...

huda said...

Nampak sedap la Nina, mak cik Huda boleh makan nih (feveret)

Fitri Fi said...

nice story :)
berusaha menjadi yang terbaik tuk keluarga
tuk buah hati :)